Výskyt očných škvŕn u psíkov

Výskyt očných škvŕn u psíkov

Stretli ste sa už niekedy s tým, že sa objavili Vášmu domácemu miláčikovi tmavé škvrny pod očami? Tieto škvrny vznikajú zo sĺz a najčastejšie si ich môžeme všimnúť u plemien s bledou srsťou a krátkym nosom.

Napríklad Maltézsky psík, či Francúzsky buldoček. Niektoré plemená psov sú oveľa viac náchylnejšie na ich vznik.

Prečo vznikajú

Ak má psík v okolí očí dlhú srsť môže sa stať, že sa mu dostane priamo do očí a následne vzniká slzenie spojené s podráždením. Nadmerné slzenie môže spôsobiť aj odfarbenie srsti pod očami. Je potrebné myslieť na to, že čím dlhšie necháme tieto škvrny pod očami psíka, tým ťažšie bude ich odstraňovanie.

Príčiny vzniku môžu byť rôzne:

  • tvar očí,
  • zdravotné ťažkosti,
  • upchaté slzné kanáliky,
  • ba dokonca ušná infekcia,
  • či alergia.

Ako postupovať v prípade výskytu škvŕn

Pravidelná hygiena je na prvom mieste, pri ktorej netreba zabúdať aj na starostlivosť o očné okolie. Okrem toho je dôležitá aj samotná strava, ktorá by mala byť vyvážená a dostatočne kvalitná. Ak sa škvrny vyskytujú dlhodobo v očnom okolí, môžu ovplyvniť v konečnom dôsledku zdravotný stav kože psíka alebo v horšom prípade bude nutné úplne oholiť srsť v oblasti, kde sa škvrny nachádzajú.

Vyhľadajte veterinárnu pomoc

Ak spozorujete výskyt slzných škvŕn je vhodné vyhľadať veterinára, ktorý vylúči prípadné zdravotné problémy a následne môžete navštíviť zvierací salón, kde ich dokážu zredukovať na minimum. Nedokážu ich však odstrániť úplne. Na záver musíme podotknúť, že je dôležité sa predovšetkým snažiť hľadať možné príčiny, prečo sa práve Vášmu domácemu miláčikovi objavujú tieto škvrny, nemyslieť len na to, ako ich odstrániť. Určite odporúčame vyhľadať veterinárneho lekára a poradiť sa sním, ako postupovať.