Vianočné sviatky: Ktoré potraviny sú nebezpečné pre zvieratká?

Vianočné sviatky: Ktoré potraviny sú nebezpečné pre zvieratká?

Keďže sa najkrajšie sviatky v roku pomaly blížia, radi by sme upozornili všetkých chovateľov na nebezpečenstvá a riziká, ktoré hrozia ich zvieracím miláčikom počas vianočnej a novoročnej sezóny.

V článku sa dozviete, ktorá zložka je pre psíka prípadne mačku toxická, ktoré orgány môže poškodiť a akými klinickými príznakmi sa otrava prejavuje.

Čokoláda - sladká otrava

Hoci s tým nie všetci chovatelia súhlasia, práve čokoláda je podľa odborníkov najčastejšou ľudskou potravou, ktorá spôsobuje psíkom zdravotné problémy. Obsahuje totiž kofeín a teobromín, čo sú metylxantíny. Čím tmavšia čokoláda, tým nebezpečnejšia. Problém je v tom, že ľudia dokážu podstatne lepšie tráviť a vylučovať metylxantíny. Teobromín sa z organizmu zvierat vylučuje veľmi pomaly. Vysoký obsah tukov v čokoláde môže porušiť funkciu pankreasu. Pri častej konzumácii čokolády dochádza k poruchám srdcového rytmu, čo môže byť pre psa aj smrteľné. V prípade, že váš psík zjedol väčšie množstvo čokolády, návštevu veterinára rozhodne neodkladajte. Príznaky vyskytujúce sa u psa pri otrave čokoládou sú najčastejšie zvracanie, hnačka, dehydratácia, bolesti brucha, nepravidelný srdcový rytmus, kŕče, či smrť. Prvá pomoc spočíva vo vyvolaní zvracania alebo výplachu žalúdka ešte pred objavením sa prvých klinických príznakov. Pacient dostane aktívne uhlie, alebo detoxikačný gél, ktorý je potrebné podávať každé tri hodiny počas troch dní. Ak to vyžaduje zdravotný stav pacienta je nutná stabilizácia infúznou terapiou a cielená symptomatická liečba.

Kosti

Varené kosti sú krehké a ľahko sa lámu. Odborníci tvrdia, že psi surové kosti dokážu stráviť a nebezpečenstvo predstavujú práve tie varené. Určite psa nekŕmte kuracími kosťami, ktoré sa štiepia a môžu poškodiť žalúdok alebo črevá. Rovnako nebezpečné je príležitostné kŕmenie kosťami alebo podanie kostí staršiemu psíkovi. Kosti svojou štruktúrou a fyziológiou účinku hlavne v hrubom čreve, kde dochádza ku spätnej reabsorbcii tekutín a spôsobujú zápchu. Psík je doslova zabetónovaný a v krajnom prípade hynie v ukrutných bolestiach. Snáď škodu jedine nespraví veľká kosť zbavená mäsa podaná malému psíkovi, ktorý ju nemôže rozkúsať.

Kysnuté cesto

Chlieb, ako aj ďalšie produkty z kysnutého cesta nie sú vhodné ako jedlo pre psov. V ich žalúdku je totiž ideálne prostredie na to, aby sa tam množili kvasinky. To môže mať za následok zväčšenie žalúdka, zníženie prietoku krvi do žalúdočných stien a smrť tkaniva (dilatácia / u veľkých plemien aj torzia žalúdka). Ďalej môžu nastať problémy s dýchaním. Okrem toho kvasinky, ktoré sa množia, vytvárajú alkohol, ktorý spôsobuje intoxikáciu organizmu. Príznakmi sú nafúknuté brucho, zlá koordinácia, dezorientácia, nauzea až zvracanie. V extrémnych prípadoch môže psík upadnúť do kómy a uhynúť.

Medzi ďalšie nevhodné potraviny patrí napríklad hrozno, avokádo, cesnak, cibuľa, orechy, mandle, káva, zemiaky, soľ, huby, mliečne výrobky, surové bielko z vajíčka, muškátový oriešok a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku.

Vianoce sú za dverami a obdobie “voľne pohodených” koláčikov, saloniek a sladkostí všetkého druhu sa nezadržateľne blíži. Nenechávajme však tieto sladké pokušenia na miestach, kde sa k nim zvieratká  ľahko dostanú. Majme neustále na pamäti, že naše pôžitky do psích, či mačacích papuliek naozaj nepatria. Na trhu dnes existuje množstvo mlsiek, ktoré im ulahodia rovnako a pohladia ich mlsné brušká bez akýchkoľvek následkov.