Starostlivosť o rôzne typy srsti psov

Starostlivosť o rôzne typy srsti psov

Väčšina majiteľov psov, vrátane tých ktorí štvornohý prírastok ešte len plánujú, obľubuje určité plemená, ktoré nezriedka spája rovnaký typ srsti. Našťastie ich existuje hneď niekoľko a vybrať si môže naozaj každý, alergikov nevynímajúc.

Väčšina majiteľov psov, vrátane tých ktorí štvornohý prírastok ešte len plánujú, obľubuje určité plemená, ktoré nezriedka spája rovnaký typ srsti. Našťastie ich existuje hneď niekoľko a vybrať si môže naozaj každý, dokonca aj alergik. Každý jeden z nich je unikátny, rovnako ako starostlivosť, ktorú si vyžadujú.

 

Hladká alebo krátka srsť

Známymi predstaviteľmi sú napríklad doberman, americký staffordšírsky teriér, francúzsky buldoček, či vipet. Typickým znakom je srsť zväčša tesne priliehajúca k telu. Takáto srsť je pri dotyku v smere rastu srsti veľmi mäkká a hladká. V prípade, že pohladkáme takého psa proti srsti, môžeme pocítiť pichnutie. Je to z dôvodu, že individuálne chlpy sú pomerne krátke a zároveň ostré. Niektorí ľudia majú pri výbere budúceho člena rodiny dojem, že takáto srsť pĺzne len minimálne. Opak je však pravdou, majitelia takýchto psov sa veľmi rýchlo stávajú znalcami rôznych pomôcok na odstránenie chlpov z oblečenia, či nábytku.

Starostlivosť o hladkú a krátku srsť je pomerne nenáročná a nevyžaduje žiadne časovo náročné procedúry. Odporúčané je pravidelné česanie mäkkou štetinovou, prípadne gumenou kefou, ktorá pomôže zachytiť uvoľnené chlpy. Zároveň rovnomerne distribuuje oleje prirodzene sa vyskytujúce na koži a udržiava pokožku a srsť zdravú a lesklú. Nositelia takýchto kožúškov môžu byť častejšie náchylní na kontaktné alergie a po výdatnom behu vo vysokej tráve, krovinách sa môžu objaviť vyrážky. Takto podráždená koža môže psíka intenzívne svrbieť, a preto je vhodné sa ohľadom tohto problému poradiť s veterinárom.

 Hrubá srsť

Hrubou, zároveň drsnou  srsťou sa môžu pýšiť plemená ako airedalský teriér, hrubosrstý jazvečík, hrubosrstý foxteriér alebo bradáč. Na rozdiel od hladkej srsti jej chýba akákoľvek jemnosť, keďže pôvodne slúžila pracovným psom ako ochrana pred ťažkými prírodnými podmienkami. Takáto srsť prirodzene nepĺzne. V prípade, že sa neodstráni česaním alebo trimovaním, môže sa stať, že dozretá srsť nevypadne a nepríjemne sa zamotá s novou dorastajúcou srsťou.

Najvhodnejším spôsobom úpravy vzhľadu hrubosrstých psov je jednoznačne trimovanie. Nájde sa však množstvo majiteľov, ktorí volia radšej rýchlejšie ostrihanie strojčekom. Bohužiaľ, ostrihaná srsť často radikálne mení svoje vlastnosti a návrat k trimovaniu je veľmi ťažký, ba dokonca nemožný. Ak ste teda novým majiteľom jedného z hrubosrstých plemien alebo ich krížencov, odporúčame poradiť sa v salóne so skúseným strihačom. Ten vás oboznámi s následkami skôr než zvolíte krátky zostrih namiesto pracného trimovania.

 

Dlhá srsť

Asi každý, komu sa prvýkrát naskytol pohľad na bežiaceho psa s dlhou srsťou, zostal chvíľku očarený. Splývavá hodvábna srsť vyzerá efektívne bez ohľadu na to, či ide o vysokého atletického afgánskeho chrta, alebo malého elegantného yorkšírskeho teriéra. Nezáleží na plemene alebo dĺžke srsti, všetky dlhosrsté psy spája nutnosť dôkladnej starostlivosti. Kvôli vyššej náchylnosti na plstnatenie a tvorenie dredov, najmä na miestach, kde sa srsť viac pohybuje (medzi a za labkami) alebo je jemnejšia (za ušami), je česanie naozaj nevyhnutné a žiadané. Veľmi dôležitá je aj technika vyčesávania, a to od pokožky po celej dĺžke až po koniec chlpu. Ak v srsti nájdete čo i len drobný uzlík, rozhodne ho neignorujte, pretože sám od seba nezmizne. Naopak, veľmi rýchlo sa do neho zamotá aj ďalšia srsť a odstrániť ho už môže byť pre psa nepríjemné, až bolestivé.

V závislosti od konkrétneho plemena sa môže líšiť aj správna výbava pre starostlivosť. Základom je nepochybne vhodná kefa, ktorá prejde cez srsť a dôkladne ju prečeše a hrebeň, ktorým je možné ľahko skontrolovať, či je srsť naozaj správne vyčesaná. Ohľadom ďalšieho vybavenia pre udržiavaný vzhľad sa odporúča konzultácia s chovateľom, či informovanie priamo v obľúbenom salóne.

 

Kučeravá srsť

Medzi najznámejšie plemená patrí určite pudel, či bišon, ale stretnúť sa môžeme aj s portugalským vodným psom, lagotto romagnolo alebo kučeravým retrívrom. Všetkých spája typická na pohľad atraktívna srsť, ale v závislosti od pevnosti zvlnenia sa i v rámci jedného plemena nájde viac či menej kučeravých jedincov.

Napriek tomu, že sa plemená s kučeravou srsťou prakticky považujú za nepĺznuce a potenciálne vhodné aj pre alergikov, starostlivosť nie je taká jednoduchá, ako sa na prvá pohľad zdá. Na rozdiel od tzv. samočistiacej srsti niektorých plemien sa do srsti pudla extrémne ľahko dostane akákoľvek špina či vetvička. Pričom u iného psa stačí, keď sa pes otrasie a nečistoty zo srsti samé vypadnú, pri kučeravých psoch zostávajú, až kým sa neodstránia kefou alebo vodou.

Rovnako ako pri dlhej srsti je vhodné si vyčesanie skontrolovať hrebeňom. Ten nám rýchlo odhalí akýkoľvek zabudnutý uzlík v srsti. Väčšina majiteľov volí strih v takej dĺžke, o akú sú schopní sa bezproblémovo postarať, či už strihaním doma alebo pravidelnými návštevami salónov. Dvojitá srsť predstavuje srsť uloženú v dvoch vrstvách, resp. dve rôzne typy srsti. Kratšia a hustejšia podsada je vždy prekrytá krycou srsťou, ktorá dokáže narásť do rôznych dĺžok. Kratšiu, zároveň drsnejšiu srsť má napríklad labrador, mäkšiu a hustejšiu husky, či plemeno shiba-inu. Stredne dlhou srsťou sa pýši austrálsky ovčiak a dlhou hustou a zároveň krycou srsťou pomeranian, či shetlandský ovčiak.

Pĺznutie je u týchto psíkov výrazné, avšak na rozdiel od hladkosrstých psov, jednotlivé chlpy nemajú tendencie sa zapichnúť, zanechávajú  skôr chumáče na podlahe, či iných povrchoch. Napomôcť pĺznutiu dokáže vyčesanie uvoľnenej podsady, a to pomôckami na to určenými (furminator, hrable, kefy rôznych dĺžok). Napriek všeobecnému názoru, že podsada má len jednu funkciu, ktorou je znepríjemňovať život majiteľom takýchto psov, sa zabúda na tú najdôležitejšiu, ktorou je termoregulácia. Podsada je nenahraditeľná pri ochrane pred chladom, priamym slnečným žiarením a zabraňuje prehriatiu psa. Aby srsť plnila svoju funkciu, je potrebné ju pravidelne prečesať, aby uvoľnené chlpy nebránili správnemu prúdeniu vzduchu. Strihová úprava by nikdy nemala zasahovať do samotnej podsady, keďže sa podobne ako pri hrubej srsti menia vlastnosti samotného chlpu. Srsť sa z takéhoto výrazného zásahu už nemusí nikdy úplne spamätať.

 

Bezsrsté alebo takmer bezsrsté psy

Nezabudneme spomenúť aj túto skupinu plemien, ktorá síce svojím majiteľom šetrí čas potrebný na česanie dlhej hustej srsti, ale mať dobre vyzerajúceho bezsrstého psa, tiež niečo vyžaduje. V závislosti od plemena, či už máme čiastočne osrsteného čínskeho chocholatého psa s pôsobivou hrivou okolo hlavy alebo úplne bezsrstého mexického naháča (xoloitzuinctl), musíme zvoliť aj vhodnú kozmetiku. Keďže chýba srsť, ktorá by chránila pokožku po celom tele, potrebujeme túto funkciu nahradiť opaľovacími krémami vhodnými aj pre psy. Ako ochranu pred chladom je možné využiť napríklad aj funkčné oblečenie. Suchej a podráždenej pokožke zabránime dostatočne vyživujúcou a hydratačnou kozmetikou.

Starostlivosť o srsť psa by sa mala stať pre každého majiteľa dôležitým pravidlom, na ktoré netreba zabúdať. Snáď sme vám pomohli a dozvedeli ste sa aj niečo nové. :)