Starostlivosť o pazúriky

Starostlivosť o pazúriky

Je dôležité venovať pozornosť kvalite a dĺžke pazúrikov domácich miláčikov. Pripravili sme si pre Vás článok o tom, akú starostlivosť si vyžadujú ich pazúriky.

Pazúriky u psov

Čo sa týka psíkov, tak vo všeobecnosti majú problém s prerastením pazúrikov predovšetkým menšie plemená. Strihanie pazúrikov u psov pohybujúcich sa vonku, nie je celkom potrebné, a to z toho dôvodu, že si dokážu obrúsiť pazúre samy počas pohybu. Samotné prerastenie môže spôsobiť mechanické poškodenie, čo môže byť v konečnom dôsledku pre zviera dosť bolestivé a obmedzovať ho v prirodzenom pohybe. Stretávať sa môžete aj s nepríjemným klopkaním o podlahu. Dokonca v extrémnych prípadoch sa psíky s týmto problémom odmietajú pohybovať, sú apatické a priberajú na váhe. Strihanie pazúrikov u psov nie je najpríjemnejšia činnosť, preto ho treba na to postupne pripravovať, už od útleho veku šteniatka. Na strihanie je potrebné si zabezpečiť nožničky so špeciálnymi kliešťami, ktoré sú na to určené. Zakúpite ich v chovateľských potrebách, prípadne veterinárnych ambulanciách. Vnútro psieho pazúra je vyplnený dreňou, v ktorej vedú cievne vlásočnice, preto je potrebné dávať počas strihania veľký pozor. V prípade poškodenia, môžeme psovi spôsobiť veľkú bolesť. Ak sa chceme vyhnúť tejto komplikácií, je nutné sa zamerať len na koncovú časť pazúra, na ktorom je viditeľná absencia vlásočníc.

Pazúriky u mačiek

Vonkajšie mačky s dĺžkou pazúrikov väčšinou nemajú problém. V prípade, že chováte mačku len doma, je priam nevyhnutné, aby mala k dispozícii škrabadlo, kde si môže brúsiť svoje pazúre. V opačnom prípade si náhradu nájde sama, čo sa majiteľom nemusí páčiť. Strihanie pazúrikov u mačky je diskutabilné, pretože počas šplhania sa nemusí zachytiť, spadne a poraní sa.

Pazúriky u králikov a morčiat

Králikom, ako aj morčatám tiež rastú pazúriky. Avšak v prípade králikov je to o niečo zložitejšie, nakoľko im niekedy dokážu narásť až do dĺžky cca 3 cm. V tomto prípade musíme navštíviť určite veterinára. U králikov a morčiat sa odporúča skracovanie aspoň 1x do mesiaca.

Aj v tomto prípade je potrebné mať k dispozícii nožničky určené na strihanie pazúrikov. Určite nepoužívajte obyčajné nožnice, ani manikúrové nožničky. Ide o špeciálne nožnice, ktoré sú navrhnuté na ideálne skracovanie pazúrov.  Na začiatok by sme to mali nechať na veterinára, neskôr to môžete vyskúšať sami aj doma. Netreba zabúdať, že to treba robiť hlavne opatrne, pomaly a s ľahkosťou, aby sme zvieratku neublížili. Musíme myslieť na to, že ich pazúry sú veľmi krehké a nemali by sa zlomiť, ani zaniesť špinou. Pri strihaní je dôležitá hlavne fixácia. Keďže je králik veľmi rýchly a panvovými končatinami neustále kope, vhodná je fixácia v chrbtovej polohe. Počas fixácie sa musíme vyhýbať cieve, ktorá sa v nich nachádza.

Prečo je dôležité strihať pazúriky

Je veľmi podstatné udržiavať vhodnú dĺžku pazúrikov, pretože, ak sa predĺžia do nevhodnej dĺžky, spôsobujú zvieratám diskomfort, sťažené skákanie, či chodenie. V prípade, že sa prerastený pazúr zavŕta do končatiny, prípadne sa zlomí, môže spôsobiť dokonca až krvácanie.

Ak si netrúfate na strihanie pazúrikov doma, tak radšej vyhľadajte zvierací salón.