Správna hygiena domácich miláčikov

Správna hygiena domácich miláčikov

Vedeli ste o tom, že časté kúpanie domáceho miláčika v nesprávne zvolenej kozmetike, mu vôbec nemusí robiť dobre? Myslite na to, že koža a srsť psa má samočistiacu schopnosť.

Každým kúpaním dochádza k odmasteniu pokožky, pri ktorom sa koža a srsť zbavia svojej prirodzenej ochrannej vrstvy. Koža sa tak môže stať náchylnejšou na vznik rozličných alergických reakcií či infekčných ochorení.

Ako často kúpať psa a akú kozmetiku zvoliť?

Výstavné psy majitelia často kúpu aj každý týždeň. V tomto prípade ale používajú profesionálnu kozmetiku, ktorá nepôsobí na kožu a srsť odmasťujúco. Psíky bežne chované v našich domácnostiach stačí okúpať cca 1x za mesiac. Tiež je dôležité zvoliť vyhovujúcu kozmetiku avšak nemusí byť profesionálna. Viete si ju zakúpiť aj u nás v salóne. Špeciálnou kapitolou sú liečebné šampóny. Tie je možné používať aj na dennej báze. O liečbe vtedy rozhoduje veterinárny lekár.

Užitočné rady, na čo netreba zabudnúť

  • Na kúpanie je potrebné domáceho miláčika vopred pripraviť. Nenechávajte ho určite mokrého vo vani samého. Vopred si vždy prichystajte všetko, čo budete potrebovať, aby ste nemuseli od neho odbehovať.
  • Dôležité je mať hrebeň alebo kefuna vyčesávanie srsti, šampón pre psy, protišmykovú podložku do vane, nádobu alebo hrnček na polievanie psíka vodou, vatu do uší pre psíka, suchú handričku na pretretie očí a ňufáka, a nezabudnite na starší uterák. 

Ako postupovať pri kúpaní psíka

  • Psíka menšieho vzrastu môžete kľudne kúpať v umývadle. V prípade väčšieho psa, zvoľte radšej vaňu. Nezabúdajte mu pripraviť príjemne teplú vodu, ktorá nesmie byť horúca ani studená.
  • Psíkovi zložte obojoki všetko, čo by mohlo pri kúpaní prekážať. Nikdy ho počas kúpania neuväzujte!
  • Pred samotným kúpaním psíka dobre vykefujte, čím tiež odstraňujete nečistotu.
  • Umiestnite ho na protišmykovú podložkudo vane a najlepšie menšou nádobkou ho dôkladne pooblievajte vodou tak, aby sa srsť výdatne namočila.
  • Rovnomerne naneste psíkovi na srsť šampón a rozmasírujte ho po celom tele v smere rastu srsti. Pri výbere šampónu by ste mali dbať na jeho zloženie a riadiť sa druhom srsti psíka.
  • Ošetrujúce šampóny, ktoré obsahujú napr. lanolín zabraňujú vysúšaniu srsti a napr. proteín im dodá hebkosť a lesk. Tento druh je určený predovšetkým pre dlhosrsté plemená.Šampóny určené pre hrubosrsté plemená srsť nezjemňujú, ale práve naopak, dodávajú jej drsnosť.
  • Ak je psík pri kúpaní nepokojný, prihovárajte sa mu a motivujte ho.
  • Dôkladne ho opláchnite, tak aby srsť nepenila.
  • Psíka následne opatrne zabaľte do uterákaa jemne ho vyutierajte. V chladnejšom počasí môžete použiť fén na dosušenie. Ak je vonku teplo, môžete psíka vziať na prechádzku, na ktorej prirodzene vyschne.

Správna hygiena - zvierací salón

Využiť môžete aj náš zvierací salón, kde sa o Vášho psíka výborne postarajú. Bude nielen lepšie vyzerať, ale aj sa bude lepšie cítiť. V našich salónoch používame vždy len profesionálnu kozmetiku, prispôsobenú priamo danému plemenu psa. V našich salónoch poskytujeme kompletnú starostlivosť, ktorú okrem kúpania a strihania zahŕňa aj čistenie uší, strihanie pazúrikov a vyprázdnenie análnych žliaz.

V blízkej budúcnosti pripravujeme Ozóno terapiu a čistenie zubov priamo v salóne. O všetkom Vás budeme informovať.