S príchodom jari začína aj pĺznutie psíkov

S príchodom jari začína aj pĺznutie psíkov

O srsť našich domácich miláčikov je potrebné sa neustále starať počas celého roka. Avšak v období, kedy psy začínajú výrazne pĺznuť sa zvyšuje aj množstvo chlpov v domácnosti, preto by sme mali byť na to pripravení.

Na začiatok by sme Vás chceli oboznámiť s tým, že srsť psov sa skladá z dvoch vrstiev:

  • Pesíky, ktoré predstavujú primárnu, vrchnú kryciu srsť. Ich funkciou jechrániť telo psa, ale predovšetkým chrániť podsadu pred zvlhnutím a premočením pri daždi.
  • Podsady, ktoré predstavujú sekundárnu, spodnú výhrevnú srsť. Hlavnou funkciou je zabezpečiť tepelnú izoláciu. Po skončení zimného obdobia sa jej musí pes postupne zbaviť, aby mu mohla narásť nová a zdravá srsť.

Zbavovanie podsady je prirodzený proces, ktorý sa nazýva pĺznutie. Jeho intenzita je často ovplyvnená spôsobom starostlivosti, samotným plemenom, pohlavím, či zdravotným stavom. Bytové psy zvyknú pĺznuť častejšie ako psy žijúce vonku.

Ako to všetko vlastne funguje?

Obdobím kedy psy zvyknú výrazne pĺznuť je na jar, keď zhadzujú odumretú srsť, ktorá ich chránila počas zimy pred mrazom a chladom a následne druhé najčastejšie obdobie je na jeseň, keď sa pomaly pripravujú na zimu.

Pĺznutie je riadené predovšetkým dĺžkou svetelného dňa a potom teplotnými vonkajšími podmienkami. Takže, keď sa deň skracuje, začne rásť podsada hustá, aby bol na zimu pekný teplý a poriadny sveter. Na jar, keď sa zase deň predlžuje, táto hustá podsada púšťa a pĺzne všetka naraz. Na leto psovi narastie iba ľahká podsada, akoby tričko. Jesenné pĺznutie tohto letného trička už nie je také mohutné. Zásadná informácia ale je, že sa podsada mení 2x ročne.

Obmedziť tento proces môžeme niekoľkými spôsobmi:

  • Kvalitnou stravou, ktorá je veľmi dôležitá a slúži na zachovanie správnej funkcie kože, ako aj kvality srsti. Zaručené výsledky sa následne odzrkadlia v štruktúre srsti, farbe, ako aj lesku. Nezabúdajte zvoliť aj vhodnú kombináciu vitamínov, či doplnkov stravy. Na trhu dnes existujú rôzne doplnky stravy pre psov, ktoré sú priamo určené na tento problém a zabezpečia kvalitnú srsť a zdravú kožu.
  • Vyčesávaním zbavíte psa prebytočných chlpov, zabránite vypadávaniu jeho srsti  a okrem toho pomôžete k rovnomernej distribúcii kožného mazu.
  • Pravidelným kúpaním, čím dosiahnetezmiernenie vypadávania chlpov. Avšak pred kúpeľom je nutné psíka najskôr vyčesať a zvoliť vhodný šampón na pĺznutie.

Kozmetické prípravky / pomôcky na odstraňovanie odumretej srsti:

  • Jemná kefa, ktorá je určená na pravidelné prečesávanie rôznych typov srsti.
  • Kefa s kovovými zubami na konci, ktorá je vhodná na prečesávanie obzvlášť dlhej srsti.
  • Hrebeň s riedkymi kovovými zubami, ktorý slúži na odstraňovanie samotnej podsady.
  • Rukavice, ktoré majú na strane dlane tzv. gumené výčlenky na zachytávania odumretých a mastných chlpov.
  • Vhodný na použitie je aj trimovací  hrebeň, ktorý sa používa hlavne u teriérov.

Rozdielny typy srsti a pĺznutie

Dlhosrsté psy

U dlhosrstých psov je dôležité každodenné vyčesávanie. Práve týmto pravidelným vyčesávaním sa odstraňujú odumreté chlpy. Predtým, ako budete psíka kúpať ho nezabudnite poriadne rozčesať a použiť kondicionér, ktorý Vám výrazne pomôže, keďže takéto psy majú srsť veľmi jemnú a  je nutná intenzívna starostlivosť (napr. maltezák). U niektorých plemien (napr. kokerspaniel) si srsť vyžaduje na niektorých častiach tela aj trimovanie, čo znamená vytrhávanie starej srsti, aby mohla rásť nová.

Krátkosrsté psy

U krátkosrstých psov  prebieha pĺznutie počas celého roka, avšak na jar je to intenzívnejšie. Doba výmeny srsti trvá dlhšie. Vhodné je zvýšiť frekvenciu vyčesávania. Čím skôr bude odumretá srsť odstránená, tým skôr bude mať psík krásnu a novú srsť(napr. doberman).

Plemená psov s hrubou srsťou

Ide o špecifický typ srsti, ktorá si vyžaduje pravidelnú úpravu trimovaním. Mnoho majiteľov sa obáva trimovania, avšak nemusia mať obavy. Trimovanie nie je pre psíka bolestivé ani nepríjemné, keďže sa odstraňujú len odumreté a tvrdé chlpy (napr. teríer).