Pozor, blíži sa obdobie kliešťov

Pozor, blíži sa obdobie kliešťov

Každodenná dilema majiteľov psov spojená s obdobím kliešťov práve začína. Kliešte sa totiž najviac objavujú s príchodom jarného obdobia. Ide o cudzopasníkov patriacich medzi roztoče.

Ide o najčastejších neželaných hostiteľov, ktorí ohrozujú psov a mačky počas ich pobytu v prírode. 

Kde na nich môžeme natrafiť?

Pozor na kliešte by sme si mali dávať hlavne v oblastiach, kde prevládajú listnaté stromy, či záhradách, ktoré nie sú upravované. Okrem toho môžu číhať napríklad aj v mestských parkoch.

Ochorenia najviac prenášané kliešťami

Najviac vyskytujúce ochorenie, ktoré prenáša kliešť je tzv. borelióza (lymfská borelióza). Príznaky ochorenia sú vysoká teplota, bolestivosť kĺbov, opuchy, či depresia. Ak sa zviera dostane do pokročilého štádia môže nastať aj zápal srdcového svalu, dokonca vo vysokom štádiu uhynutie. Proti borelió zemôžeme zvieratká chrániť vakcináciou.

Ďalšie parazitárne ochorenie je babezióza, ktorá môže spôsobiť rozpadnutie červených krviniek. Pri tomto ochorení môže zviera prejavovať príznaky, ale nie vždy. Typické príznaky sú napr. tmavé sfarbenie moču, zápal svalov, zlé dýchanie, nechutenstvo a pod.

Biele krvinky a krvné doštičky napadá aj ochorenie nazývané anaplazmóza. Toto ochorenie je spojené s príznakmi ako je krívanie, zvýšený príjem tekutín, kašeľ, nechutenstvo, či dokonca krvácanie z nosa alebo konečníka.

Biele krvinky napadá aj ďalšie ochorenie, a tým je ehrlichióza, ktoré môžeme rozpoznať, ak má zviera biele sliznice, zväčšili sa mu lymfatické uzliny, krváca z nosa alebo má horúčku. Uštipnutie kliešťom môže spôsobiť dokonca aj kožné problémy.

Prevencia:

V prvom rade je dôležitá včasná prevencia a správna hygiena. Proti kliešťom sa môžeme chrániť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je obojok proti kliešťom, ktorý je nutné pripevniť zvieraťu na krk tak, aby bol neustále v kontakte s jeho kožou. Len tak sa účinná látka začne postupne uvoľňovať a účinkovať. Ďalej sú to antiparazitiká v spreji, ktoré sú ideálne hlavne pre veľkých a viac osrstených psov. V súčasnosti môže funkciu spreju kľudne nahradiť aj tableta, ktorá sa považuje za najnovšiu formu antiparazitík. Tablety sú ochutené a psy nemajú problém ich príjmať. Zvoliť môžem aj antiparazitný šampón, avšak jeho účinnosť je len krátkodobá. Za jednu z možností sa ďalej považujeme tzv. spot on - antiparazitné pipety, ktoré efektívne dokážu odpudiť parazity. Aplikujú sa jednoducho a to priamo na kožu psa.

Ako na šteniatka?

Odporúča sa hneď po narodení, šteniatka len jemne prehliadať, nič neaplikovať. Vhodné je mať však ošetrenú ich matku, a to niektorým z vyššie spomenutých prípravkov, ktorý bude vhodný aj pre feny. Väčšinu prípravkov proti kliešťom je možné aplikovať až od 6 týždňov veku psíka. Existuje aj výnimka, ktorou je tzv. Spot on, ten je možné aplikovať vo veku 2 týždňov. Pozor! Nie, však každý.

V dnešnej dobe nájdeme na trhu naozaj veľa prípravkov. Preto odporúčame sa najskôr o vhodnosti prípravku poradiť so svojím veterinárnym lekárom na základe zdravotného stavu Vášho domáceho miláčika. Veterinár dokáže správne zvážiť, ktorý prípravok zviera potrebuje a práve naopak, ktorý nie je vôbec nutný. Je dôležité nepodceniť ohrozenie spojené s kliešťami a dať si naozaj záležať na tom, aby sme zvieratko chránili. Nezabudnite aj na to, že po návrate z prechádzky, či pobytu vonku by ste mali dobre prezrieť zvieratko.

Návšteva nášho salónu

S príchodom do salónu Veselá Labka za účelom samotnej úpravy srsti domáceho miláčika sa často stáva, že práve vtedy odhalíme tohto neželaného parazita na tele Vášho zvieratka. Avšak hneď môžeme zakročiť, pretože vo vedľajších priestoroch máme k dispozícií šikovných veterinárov, ktorý zvieratku okamžite pomôžu.