Kedy začať s úpravou srsti u šteniatka

Kedy začať s úpravou srsti u šteniatka

Noví majitelia šteniat sa obvykle stretávajú s dvomi druhmi rád o úprave srsti. Skúsení chovatelia odporúčajú začať s úpravami pokojne hneď v 8 týždni, po príchode domov s novým členom rodiny.

Avšak väčšinou prevláda názor, že šteniatko minimálne do 6 mesiacov netreba vôbec česať, kúpať ani strihať. Tak kde je teda pravda?

Asi nikoho neprekvapí, že majitelia krátkosrstých plemien psov to majú so starostlivosťou o srsť o niečo jednoduchšie hneď od začiatku. Ak si však priveziete domov šteniatko s dlhou srsťou, čím skôr si osvojíte základné úkony spojené s údržbou takejto pýchy každého psa, tým lepšie máte vykročené správnym smerom pre bezproblémovú starostlivosť po celý život psíka.

Základom je česanie...

U šteniat ide najmä o zvykaní si na manipuláciu, prítomnosť akéhosi čudného cudzieho predmetu v ruke majiteľa – teda kefy či hrebeňa a nutnosť zostať v pokoji stáť či ležať, kým nepríde vytúžená odmena v podobe maškrty či hry. Pre začiatok je ideálne "česať" alebo sa skôr o to snažiť (čo si budeme nahovárať, s väčšinou šteniatok to nie je úplne ľahké) čo najčastejšie a spojiť to s niečím príjemným. Vhodnou dobou je napríklad príchod domov po prechádzke, kedy máme istotu, že je šteňa aspoň trochu unavené a výrazne chváliť aj za pár sekúnd pokoja pri česaní.

Prečo je česanie také dôležité?

Okrem toho, že odstraňuje odumretú srsť a predchádza vzniku dredov, ktoré bolestivo ťahajú kožu psíka sa česaniu pripisuje aj pozitívny vplyv na dobré prekrvenie pokožky. Pravidelným a správnym česaním je srsť aj pokožka zdravá, zbavuje sa nečistôt a zmierňuje pĺznutie. Navyše dokáže prispieť k dobrému vzťahu majiteľa s jeho psom a ak váš psík česanie toleruje, alebo si ho dokonca užíva rovnako ako vy, je to prekvapivo skvelý spôsob ako sa zbaviť stresu po náročnom dni. Taktiež máte omnoho väčšiu šancu si všimnúť akékoľvek zmeny na koži a v prípade niektorých útvarov skorá diagnostika môže psovi doslova zachrániť život.

Česanie máme zvládnuté, tak kedy je teda vhodná doba šteniatko prvýkrát ostrihať?

Ak aj so svojím novým členom rodiny neplánujete výstavnú kariéru, salón môžete prvýkrát navštíviť už okolo 3-4 mesiaca veku šteniatka. V tomto veku ide opäť skôr o návyk a oboznámenie sa ako to tam chodí pre bezproblémové návštevy salónu v dospelosti.
Štandardne sa vykonajú len drobné úpravy srsti padajúcej do očí, hygienická úprava srsti pri análnom otvore a skrátenie pazúrikov a srsti okolo a medzi vankúškmi labiek, ak je to potrebné. Pri plemenách s hrubou srsťou sa jemne pretrháva srsť, ktorá už stihla dozrieť a pripraví sa takto na ďalšiu dôkladnejšiu úpravu v budúcnosti.

Šteňa teda krátkymi ale častejšími návštevami postupne zisťuje, že mu nič nehrozí a tí odvážnejší si dokážu pri úprave časom aj zdriemnuť. Rovnako strihač môže takto efektívnejšie komunikovať s majiteľmi a prípadne poradiť ako sa vyhnúť niektorým bežným chybám pri česaní a podobne.