Domáci miláčikovia a zubný kameň

Domáci miláčikovia a zubný kameň

Trápi Vášho psíka alebo mačičku zubný kameň, či zápach z papuľky? V tom prípade si určite prečítajte nasledujúci článok. Zubný kameň nie je len estetický problém ale aj zdravotný, často oveľa vážnejší ako si myslíme.

V ústnej dutine predstavuje zubný kameň mineralizovaný stvrdnutý zubný povlak na povrchu zuba. Zubný kameň ako taký nespôsobuje bolesť, je to však začiatok komplikácií, a tie už bolesť spôsobiť môžu. Postupne môže vzniknúť zápalu ďasien alebo krvácanie. V prípade, ak zubný kameň postúpi hlbšie, tak sa môžeme stretnúť dokonca aj s  periodontitídou a vypadávaním zubov.

Ako vzniká zubný kameň?

Počas dňa sa zachytávajú kúsky potravy na zuboch, ďasnách a v medzizubných priestoroch, kde sa pomocou baktérií menia na zubný povlak. Ak sa nedostatočne dodržiava dentálna hygiena, tak veľmi rýchlo môžeme očakávať premenu zubného plaku na zubný kameň. Do zubného povlaku sa postupne začnú ukladať minerálne látky zo slín a vzniká tak zubný kameň.

Odstránenie zubného kameňa na veterinárnej klinike

Podrobná prehliadka u veterinárneho lekára odhalí, či je naozaj prítomný zubný kameň a v akom množstve je na zuboch. Celkový rozsah zasiahnutia je často málo viditeľný. Mali by ste preto vedieť, že zubný kameň sa nevyskytuje len na vonkajšej strane zubov, ale taktiež aj na ťažko dostupných miestach. Je dôležité, aby sa vzniknutý zubný kameň pravidelne odstraňoval. Keďže sa nachádzame v priestoroch veterinárnej kliniky,  odporúčame Vám na odstránenie resp. čistenie zubného kameňa využiť služby skúsených veterinárov, ktorí  Vám radi pomôžu a poradia. Na ošetrenie zubného kameňa používajú ultrazvukový prístroj tzv. iM3 GS Deluxe, ktorý im umožní postarať sa o zúbky zvieracieho pacienta. Prístroj sa používa na zubnú hygienu psov a mačiek. Pomocou neho vyčistia zuby a odstránia zubný kameň spôsobujúci paradentózu a nepríjemný zápach. Zákrok prebieha v miernej sedácii, čiže zvieratko je počas ošetrenia utlmené, nevníma tak stres, a tak je možné bezpečné ošetrenie jeho papuľky.

Aká je správna prevencia?

Aby ste u psov predišli usadzovaniu zubného kameňa a prepuknutiu ďalších ochorení, mali by ste siahnuť po opatreniach, ktoré zuby ochránia. Ako pri každom ochorení aj tu platí, že najdôležitejšia je prevencia. Sú rôzne možnosti ošetrenia ústnej dutiny zvierat či už vo forme výživových doplnkov (žuvacie tyčinky, dentálne prášky, rôzne dezinfekčné vody), alebo pravidelné čistenie kefkou a enzymatickou pastou. Tieto spôsoby často úplne nezabránia tvorbe zubného plaku a kameňa, ale môžu tento proces spomaliť. Časom je ale jediným možným riešením vyčistenie zúbkov ultrazvukom u veterinára. 

Tím lekárov na veterinárnych klinikách, kde sa naše salóny nachádzajú Vám rádi poradia a pomôžu riešiť tento problém.